Cyber

Cyber Biesbrouck Assurantiën bedrijfsverzekeringen

Data Risksverzekering / Cyberverzekering

Cybercrime is een groeiend probleem voor ondernemers. Bedrijven zijn steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

Als ondernemer is het belangrijk om je actief te beschermen tegen cybercrime. Dit kan bijvoorbeeld door goede beveiligingssystemen te implementeren en ervoor te zorgen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de gevaren van phishing en andere vormen van cyberaanvallen. Maar zelfs met de beste voorzorgs- en beveiligingsmaatregelen is er altijd een kans dat jouw bedrijf getroffen wordt door cybercrime.

Een cyberverzekering, die ook wel data risks verzekering wordt genoemd, kan helpen om de schade van een cyberaanval te beperken. De cyberverzekering biedt dekking voor kosten als gevolg van een systeeminbraak, hacking, datalekken en afpersing. En kan ook dekking bieden voor omzetverlies door een cyberaanval. De premie is onder meer afhankelijk van het verzekerd bedrag waar je voor kiest en de jaarlijkse omzet. De voordelen van een cyberverzekering zijn dat je bij een gedekte schade wordt geholpen door juridische experts, hulp krijgt van ervaren security-professionals om het datalek te dichten en forensisch computeronderzoek te doen en begeleiding voor de meldingsprocedure bij bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens. En dat je een juridisch vangnet hebt als je aansprakelijk wordt gesteld en dat de schade wordt vergoed als je aansprakelijk bent.

Een Cyberverzekeraar stelt overigens wel bepaalde voorwaarden om de juiste dekking op een cyberverzekering te hebben. Bijvoorbeeld dat er goede backups worden gemaakt. Dit betekent dat je regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, een kopie maakt van alle belangrijke bedrijfsinformatie en deze op een veilige locatie opslaat. Dit kan bijvoorbeeld een externe harde schijf zijn, maar ook een cloudopslagdienst. Als er dan iets misgaat met je bedrijfsdata, bijvoorbeeld doordat deze is versleuteld door ransomware of doordat er per ongeluk iets is verwijderd, dan kun je altijd terugvallen op de recente backups. Dit is niet alleen handig voor je bedrijfsvoering, maar kan dus ook een voorwaarde zijn voor uitkering bij schade als gevolg van cybercrime.

Daarnaast is het van groot belang dat je zorgt dat je systemen up-to-date zijn en dat je patches tijdig installeert. Patches zijn kleine software-updates die worden uitgebracht door de fabrikanten van de software die je gebruikt, zoals bijvoorbeeld Microsoft, Adobe of Apple of de leverancier van het administratiepakket. Deze patches bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates, die ervoor zorgen dat eventuele kwetsbaarheden in de software worden gedicht. Door deze patches tijdig te installeren, zorg je dat je systemen zo goed mogelijk zijn beveiligd tegen cyberaanvallen. Als je dit niet doet, dan kun je bij een schade het risico lopen dat de verzekeraar zich op het standpunt stelt dat je niet voldoende hebt gedaan om de schade te voorkomen.

Een andere belangrijke maatregel is het hebben van een firewall van een gerenommeerde software leverancier. Een firewall is een stuk software dat ervoor zorgt dat alleen geautoriseerd verkeer wordt toegelaten op je netwerk. Hierdoor wordt voorkomen dat malafide software of hackers toegang krijgen tot je systemen en gegevens. Zorg dat je je firewall regelmatig bijwerkt met de nieuwste updates en dat je de instellingen zo configureert dat de beveiliging optimaal is.

Ook is het onder meer van belang dat je regelmatig de updates van je softwareleveranciers uitvoert. Dit geldt niet alleen voor de eerder genoemde patches, maar ook voor de reguliere updates van je software. Door deze updates tijdig te installeren, zorg je dat je systemen zo goed mogelijk zijn beschermd tegen cyberaanvallen en dat je bij een eventuele uitkering niet voor verrassingen komt te staan.

Wij adviseren wij je om deskundig advies in te winnen bij een ICT specialist om je digitale beveiliging op orde te brengen en te houden.